Običaj otrgnut zaboravu: Šibenčani, ponesite fritule i rakiju i proslavite Proslavu

U ponedjeljak 17.12. će, kao u neka stara vremena prije Drugog svjetskog rata, zvona svih šibenskih crkava označiti ponoć, a u Šibeniku je taj običaj zvan Proslava. Iz Adventure pozivaju Šibenčane da ponesu fritule, rakiju i pridruže im se u divnoj zimskoj noći.

Riječ je o običaju koji se slavi samo u Šibeniku i okolici, dok je u drugim krajevima nepoznat. Zvona nikada nisu prestala s najavom Proslave, ali se sam običaj druženja i povorke gradom izgubio i preselio u domove Šibenčana. Zadnjih godina polako se oživljava tradicija okupljanja pred Katedralom uz pjesmu ‘Kola’.

Kako je Proslava nekada bila konkretnija, mediteranski živopisnija, možemo saznati od Andrije Tambače  u knjizi ‘Šibensko iverje’. U kućama bi se sastajali prijatelji, frigale su se fritule, pila rakija, spremala večera, pjevalo do pola noći, a onda su po svim crkvama slavila zvona, zatim se na Poljani okupljalo mnoštvo naroda, mladog i starog. Tu je svirala glazba, igralo se kolo, praskale su maškule i pucalo se iz kubura.

Ponesite od kuće fritule, rakiju, tko ima neka stavi šibenski kapu ili obuče nošnju i pridruži nam se u zimskoj noći i zajedno s nama uz pismu dočeka zvonjavu zvona! – pozvali su danas svoje sugrađane entuzijasti okupljeni oko Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“, Udruge turističkih vodiča Mihovil, Muzeja grada Šibenika, Šuština i Adventure koji su udružili svoje programe, a sve s ciljem da se ožive drevni običaji obilježavanja Proslave, tog vjerskog blagdana koji svoje korijene vuče još iz rimskih Saturnalija i koji je od cijele obale Jadrana sačuvan ostao još jedino u šibenskom kraju.

Dan je to koji u narodu živi i pod imenom Osmine, jer obilježava osmi dan od Božića i ima stalan datum, 17. prosinca, a Marija Krnčević Rak opisala je kako je slavlje o Proslavi izgledalo sve do prve polovine prošloga stoljeća: – Nekada je običaj bio mnogo bogatiji i konkretniji, živopisniji. U kućama bi se sastajali prijatelji, frigale se fritule, pila rakija, spremala se večera, pjevalo bi se do pola noći, a onda su po svim crkvama slavila zvona. Zatim se na gradskom trgu, Poljani, okupljalo i mlado i staro. Tu je svirala glazba, igralo se kolo i pucalo se iz kubura. Iz kuća se donosilo vino, rakija i fritule, i posvuda se čula šibenska pjesma. Veselje se nastavljalo sve do zore.

Osim već pete po redu Fritulade, gurmanskog natjecanja u spravljanju fritula u sklopu Adventure i tradicionalnog koncerta ŠPD „Kolo“ u Katedrali, kojima će se i ove godine pridružiti Pivači sv. Jakova i kao gosti koncerta Laudantes, ove godine obilježavanju Proslave priključila se i Udruga turističkih vodiča Mihovil: – Osmislili smo posebnu rutu kroz staru gradsku jezgru koja će tematizirati božićne običaje, gastronomiju starog Šibenika i živote svetaca više nego samu arhitekturu ili povijesnu faktografiju. Cilj ovog vodstva je da se naše sugrađane upozna ili podsjeti na neke zaboravljene običaje i nepoznate detalje iz života svetaca, ali i da ih se aktivno uključi i potakne da razmjene svoja iskustva i prepričaju užance iz svojih kuća. – objasnila je predsjednica udruge Tina Biluš sve o novoj gradskoj turi Božićne užance koja će započeti u 22 sata iz Perivoja Roberta Visianija, a završiti nešto prije same zvonjave na mjestu okupljanja sudionika Proslave, odnosno – ispred Katedrale.
Očekuje nas tako nešto drugačiji i potpuniji program nego posljednjih godina koji će kulminirati zvonjavom zvona, točno u ponoć: – Okupljanje za građane koji nisu planirali slušati koncert, predviđeno je za 23.45, kada će kolaši, Pivači sv. Jakova, Laudantes i za njima publika iz Katedrale izaći pjevajući i zajedno sa sugrađanima dočekati početak zvonjave. Zajedničkom pjesmom ‘U se vrime godišta’, obalom ćemo nastaviti zajedno prema crkvi sv. Nikole gdje će naše Šuštine zapjevati i zaplesati šibensko ‘mutavo kolo’. – objasnila je predsjednica ŠPD Kolo, Miljenka Bujas.

Iako se zvonjava u prošlosti zaključivala slavljem na Poljani, organizatori su se, ne samo zbog kopanja središnjeg gradskog trga, odlučili otpratiti zvonjavu ispred crkve sv. Nikole i stoga što je to jedina šibenska crkva na kojoj se još uvijek zvona ne pale automatski, već se na njima svira ili ‘breca’, a tradicija je to koja se s koljena na koljeno od zaborava čuva u obitelji Lovrić-Caparin.

U moru ‘uvoznih’ adventskih običaja ne smijemo zaboraviti one najljepše i – naše – a zaista nije ništa veličanstveno kao kada usred zimske i mukle noći kalama našeg grada zazvone zvona sa svih šibenskih zvonika! – zaključuju organizatori i još jednom pozivaju sve da se priključe jedinstvenoj, šibenskoj slavi zvoni, bilo fritulama, pjesmom ili plesom!

Izvori:
sibenskiportal.rtl.hr
event.facebook.com