“Dok će sve ono vrijedno što je zapisao ostati u njegovim knjigama, uspomena na njega zauvijek će ostati u našim srcima.”, riječi su to kojima se tajnica ŠPD-a “Kolo” Matea Kalauz, u ime Društva oprostila od počasnog i doživotnog predsjednika “Kola”, profesora Ive Livakovića.

Profesor Ivo Livaković ukupno je 27 godina bio predsjednik “Kola”, od 1965. do 1972. i od 1980. do 2000. godine, te svojim knjigama o “Kolu” i posvećenosti “Kolu” doprinio tome da je “Kolo” danas institucija od velike važnosti za Šibenik i Hrvatsku.
Kroničar i publicist, uvijek predan svom radu i zaljubljen u svoj grad i sve ono što Šibenik čini prepoznatljivim, svoj je život posvetio Šibeniku i njegovoj dobrobiti.

Vezan za kazalište, za Međunarodni dječji festival, najdugovječniji ravnatelj šibenske Gimnazije, osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog sabora kulture, predsjednik Kola, dobitnik je nagrade grada Šibenika za životno djelo. I u mirovini i u bolesti profesor Livaković je vodio bogat društveni život, znao je sve što se u Šibeniku događa i pripremao “Šibenski spomenar” koji nažalost nije uspio izdati za života.

Na komemoraciji su se od profesora Livakovića, uz obitelj, oprostili šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, šibensko – kniniski župan Goran Pauk, ravnatelj Gimanzije Josip Paić te brojni suradnici i prijatelji.

Uz pjesmu svog “Kola” pokopan je na gradskom groblju Kvanj.