Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ jedno je od najstarijih i najtrofejnijih amaterskih kulturnih društava u Hrvatskoj, koje kontinuirano djeluje od 1899. godine. Već 119 godina čuva tradiciju višeglasnog pjevanja, njeguje hrvatsku kulturnu baštinu, zajedništvo i multikulturalnu suradnju. Od svog osnutka, 1899. godine, svojim radom njeguje i čuva hrvatsku glazbenu baštinu i tradiciju i doprinosi afirmaciji hrvatske zborske glazbe promičući je u Hrvatskoj i Europi. ŠPD „Kolo“ svojim radom popularizira zborsko pjevanje te kod publike i javnosti razvija svijest o njegovom kulturološkom, umjetničkom i tradicijskom značenju.

O uspjehu zbora svjedoče i brojne nagrade kao dokaz uspješnog rada Društva.

Samo u zadnjih desetak godina to su:

 1. Zlatna nagrada sa 17. Međunarodnog natjecanja zborova u Veroni 2006.
 2. Zlatna nagrada na Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Pragu 2006.
 3. Specijalna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela domaćih autora na smotri zborova u Novigradu 2010.
 4. Specijalna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela domaćih autora na smotri zborova u Novigradu 2011.
 5. Zlatna nagrada 2012. na Međunarodnom susretu pjevačkih zborova „ZLATNA LIPA“ u Tuhlju
 6. Dvije zlatne nagrade (u dvije kategorije) 2013. na Međunarodnom susretu pjevačkih zborova „ZLATNA LIPA“ u Tuhlju
 7. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova AURORA CANTAT 2015.
 8. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova AURORA CANTAT 2015.
 9. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova CROATIA CANTAT 2016.
 10. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova AURORA CANTAT 2017. kao najbolji zbor u folklornoj kategoriji
 11. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova ISTRIA CANTAT 2018. kao najbolji zbor u folklornoj kategoriji

Svojim radom „Kolo“ intenzivno radi na očuvanju hrvatske glazbene baštine, ali i prati trendove u glazbi te posljednjih godina ostvaruje jedinstvene glazbene projekte u suradnji sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske. To su: 2014. – Carmina Burana, Carl Orff, 2015. – 120. godina Jakova Gotovca, 2016. – Queen Symphony, Tolga Kashif), a u rujnu 2017. u Šibeniku te u listopadu 2017. i srpnju 2018. u Zagrebu (u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski) zajedno su izveli koncertnu izvedbu prve hrvatske rock opere Gubec Beg, Ivica Krajač – Karlo Metikoš – Miljenko Prohaska.

Značajan nastup „Kolo“ je zabilježilo 8. listopada 2017. sudjelujući na središnjoj proslavi Dana neovisnosti na Markovom trgu u Zagrebu.

Osim velikih projekata, „Kolo“ ne zaboravlja ni na male sredine. Svake godine održi se nekoliko koncerata u okolici Šibenika, u Zagori ili na otocima, a svakog Božića ŠPD „Kolo“ posjećuje i korisnike Doma za umirovljenike u Šibeniku te ih razveseli prigodnim koncertom.

Povodom 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ je obnovilo „Proslavu zvona“, jedinstvenu tradiciju staru gotovo 500 godina koja je nakon Drugog svjetskog rata išžezla sa šibenskih ulica.

Na taj način ŠPD „Kolo“ nastoji njegovati i očuvati kulturnu baštinu i aktivno sudjelovati u životu lokalne zajednice.

„Kolo“ je „ponos Šibenika“, institucija koju Šibenčani svrstavaju među najznačajnije simbole grada, te uživa nepodijeljenu podršku lokalne zajednice, medija i kulturne javnosti.

Od 2014., svake godine o radu „Kola“ bude objavljeno oko dvjesto članaka, radijskih i TV priloga.

Redovito komunicira putem vlastite internetske stranice i aktivnih kanala na društvenim mrežama. Objave na Facebooku godišnje bilježe preko 300 tisuća pogleda. Video zapisi na Youtube-u dosad su pregledani više od 50 tisuća puta. Javnosti je, putem Flickr-a, dostupno preko 800 fotografija u visokoj rezoluciji, a na internetskim stranicama društva posjetitelji mogu preslušati stotinjak audio zapisa koji datiraju od 1946. godine.