U sklopu aktivnosti kojima se obilježava 120 godinu od osnutka ŠPD ‘Kolo’, održana je svečana sjednica Društva u Interpretacijskom centru Civitas Sacra. Večeras je ŠPD ‘Kolo’ nagradilo svoje dugogodišnje pjevače za svoj doprinos te su u ime “Kola” dodijeljene zahvalnice osobama i organizacijama koje pomažu radu Društva.

– Kolo će se danas odužiti svojim mnogobrojnim članovima, jer za dobit neku nagradu ‘Kola’ stvarno moraš ostaviti pola života na stolicama i pozornicama gdje nastupaju ‘Kolaši’. ‘Kolo’ se želi odužiti svim ljudima koji nam sve godine pomažu. Zaslužnika je preko 80, a ‘Kolasa’ koji dobivaju plakete je 24, a još nekih 20-ak dobiva priznanja. U ovih 120 godina je preko 1400 ljudi prošlo kroz ‘Kolo’. Ovo ‘Kolo’ je moj život, jednako kao sve drugo što volim i o čemu razmišljam. Sve nas u ‘Kolu’ povezuje ljubav prema glazbi – rekla nam je Miljenka Bujas predsjednica ŠPD ‘Kolo’.

U samom uvodu svečane sjednice predsjednica ŠPD ‘Kolo’ se prisjetila svih ‘Kolaša’ koji više nisu s nama jednom minutom šutnje. Bujas je istaknula da je ‘Kolo’ već 1901. dobilo potporu Općine Šibenik. Isto tada su već postojali Šibenčani koji su financijski pomagali ‘Kolu’. U zadnjih 10-ak godina ‘Kolo’ je osvojilo 10 zlatnih plaketa na različitim natjecanjima te su dobili i Povelju Republike Hrvatske.

– Kolo znači jako puno i za Šibenik i za Hrvatsku kulturu. U tom jednom velikom mozaiku zborskog pjevanja, govorim sad iz perspektive cijele Hrvatske, u tom romantičarskom dobu kad se pojavilo ŠPD ‘Kolo’, od tad sudjeluje i u kreiranju hrvatskog zborskog pjevanja i postaje jedan od prepoznatljivih društava. Tomu svjedoče uz ovih 120 godina i brojna priznanja koje ‘Kolaši’ dobivaju na natjecanjima. Kolo je vrlo prepoznatljivo u Hrvatskoj i za kolo se jednostavno zna – rekao nam je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

Tako su večeras plakete ‘Kola’ dobili:

Brončanu – Angela Bujas, Benita Bujas, Miljenka Bujas, Mandica Erceg, Marina Galijatović, Ivana Guberina, Lada Jakovčev, Ana Klarić, Melita Ković, Katarina Kvinta, Gojka Pelajić, Melita Trklja, Ana Zaninović, Ozren Erceg, Miljenko Kotromanović Grubelić  Branko Kužina, Radovan Periša

Srebrnu – Javorka Ninić, Nedjeljka Roša, Silvana Šare, Frane Belamarić, Alen Skroza

Zlatnu – Božidar Baus, Vedran Belamarić

Obilježavanje 120 godina osnutka ŠPD ‘Kolo’ se nastavlja sutra u atriju Muzeja grada Šibenika, s početkom u 12.00 sati bit će održan znanstveni skup Hrvatsko zborsko pjevanje jučer, danas i sutra na kojem će sudjelovati renomirani hrvatski muzikolozi i zborovođe (program u prilogu). Skup se odvija u organizaciji ŠPD “Kolo” i Hrvatske udruge zborovođa, te u suradnji s Muzejom grada Šibenika. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Kulminacija ovogodišnjeg obilježavanja 120. obljetnice postojanja “Kola” je koncert u katedrali sv. Jakova, u subotu 9. studenog s početkom u 19.00 sati. Na programu je “Misa Dalmatina”, Branka Starca.

Misa Dalmatina nastala je zahvaljujući maestru Ljubi Stpišiću. On je godine 1999., kao umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, želio obogatiti tu manifestaciju koncertima novih djela ozbiljne glazbe, temeljenim na idiomu klapske pjesme. Stoga je kod Pere Gotovca, Duška Tambače i Branka Starca naručio po jednu misu. Kako je uskoro nakon toga prestao biti umjetnički ravnatelj festivala, njegova se ideja nije mogla u cijelosti ostvariti. U znak zahvale i poštovanja prema Ljubi Stipišiću ovo je djelo posvećeno njemu i nazvano prema naslovu njegove skladbe Dalamatino, povišću pritrujena.

Misu Dalmatinu prvi put je izvelo Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ 2015. godine u sklopu svečanosti Pasionske baštine u Zagrebu.

Izvor: Šibenik.in